Rättegången mellan Apple och Samsung

Vi förklarar rättegången mellan Apple och Samsung

Av Pontus Gunnarsson

Apple vill förbjuda flera Galaxymobiler i USA. Vi förklarar varför Samsung fälldes av juryn och vilka mobiler som hotas att tas bort från butikshyllorna.

Apple och Samsung har stämt varandra i så många olika länder och på så många olika grunder att det börjar bli svårt att minnas vad de egentligen är oense om. I USA avslutades innan helgen den viktigaste rättegången hittills, och Apple gick segrande ur striden.

Segern i det här fallet innebar att företaget får inkassera en ”bot” från Samsung på inte mindre än 1 049 393 540 dollar, nästan sju miljarder svenska kronor. Anledningen är att Samsung fälldes på nästan samtliga punkter i målet mot dem, medan Apple å sin sida slapp undan Samsungs motanklagelser.

Därför stämdes Samsung
Grunderna till rättegången går tillbaka till de första modellerna av Iphone och tidiga Galaxymobiler. Enligt Apple har Samsung rakt av kopierat designen och vissa funktioner i mjukvaran som introducerades av IOS. Även Galaxy Tab 10.1 pekas ut som en kopia av Ipad.

Därför stämde Apple Samsung för patentintrång på sju punkter, tre som har med funktioner att göra och fyra som rör designen:

1. Patent nummer 7 469 381 – Patentet för ”the bounce back effect”. Har att göra med att bilden liksom studsar tillbaka på skärmen när du drar den utanför kanten.

2. Patent nummer 7 844 915 – Funktionen för att scrolla med ett finger samt att zooma med två fingrar.

3. Patent nummer 7 864 163 – Funktionen som gör att du zoomar genom att trycka snabbt två gånger på en bild eller dokument.

4. Patent nummer D618 677 – Här beskrivs hur glaset som sträcker sig från kant till kant, högtalarens placering och ramarna runt skärmen är Apples design.

5. Patent nummer D593 087 – Rundade hörn och en hemknapp är också patenterade av Apple och hittas här.

6. Patent nummer D604 305 – Patentet för gränssnittet, specifikt hur ikonerna är strukturerade i huvudmenyn i IOS.

7. Patent nummer D504 889 – Det sista patentet har enbart med Ipad att göra. Här beskrivs hur de rundade hörnen, glasskärmen och ramen är en design som enbart får användas av Apple.

Juryns jobb var att bestämma om Samsung med vilje beslutade att sälja de 21 mobiltelefoner och två surfplattor som Apple hävdade inkräktade på deras patent, och om de till att börja med faktiskt gjorde sig skyldiga till patentbrott. Resultatet blev att alla 21 mobiltelefoner fälldes för brott mot patent 7 469 381, ”bounce back effect”, 19 stycken för brott mot patent 7 844 915 och 13 stycken för brott mot patent 7 864 163. Vad gäller designpatenten fälldes 12 av 13 för brott mot patent D618 677, tre stycken av åtta för brott mot patent D593 087 och alla 13 mobiler för brott mot patent D604 305.

Det enda patentetmålet där Samsung kunde gå fria gällde D504 889. Varken Galaxy Tab 10.1 eller Galaxy Tab 10.1 4G LTE ansågs inkräkta på Ipads patenterade design.

Efter rättegången
Förutom en stor summa pengar att inkassera så har Apple nu ett domstolsbeslut och en jurys fällande dom att visa upp i liknande fall för att stärka sin position gentemot Samsung. Dessa kan användas för att lämna in föreläggningar om försäljningsförbud, något som händer just nu i USA.

Apple begär att Samsung ska upphöra med försäljningen av följande mobiltelefoner:

Galaxy S 4G

Galaxy S2 hos AT&T

Galaxy S2 hos Skyrocket

Galaxy S2 hos T-Mobile

Galaxy S2 Epic 4G

Galaxy S Showcase

Droid Charge

Galaxy Prevail

Fyra av modellerna tillhör Samsungs mest populära mobilserie, Galaxy S2. Anledningen till att Apple inte kräver försäljnigsförbud för alla 21 modeller som fälldes av juryn kan ha att göra med att de inte längre finns tillgängliga i handeln eller påverkar Apples försäljningssiffror.

För Apple gäller det nu nämligen att bevisa att Samsungs försäljning av ovanstående mobiltelefoner skadar företaget ekonomiskt. Och det blir bra mycket lättare att föra ett sådant resonemang i rätten med ett jurybeslut i ryggen.

Apple nöjer sig inte heller med att Galaxy Tab 10.1 gick fri i rätten. En tidigare föreläggning om försäljningsstopp ligger kvar, och medan Samsung har bett om att få den lyft så vill Apple nu utöka försäljningsstoppet till 3g-versionen av Galaxy Tab 10.1.

Med andra ord är den här rättsliga cirkusen långt ifrån över, och vi får fortsätta följa elektronikjättarnas fortsatta kamp de kommande månaderna.

Copyright © International Data Group AB, Pontus Gunnarsson