Paneldiskussion på The Tech Arena: AI och upphovsrätt – mardröm eller möjlighet?

Under Tech Arena som går av stapeln i slutet av veckan bjuder Advokatbyårn Gulliksson och Ström & Gulliksson in till paneldiskussion på plats i Monter D:19 på Friends Arena. Den 23 februari kl 13 kommer panelen bland annat att diskutera hur AI förändrar skapandet av musik, film och annat innehåll och vilka möjligheter och risker detta innebär för kreativa branscher.

Idag går det knappt att prata teknik utan att hamna i en diskussion om AI. Teknologin är en omvälvande kraft, inte minst inom kultur och underhållning där vi står inför en tid där AI inte bara utmanar traditionella upphovsrättsliga normer, utan också öppnar för extraordinära kreativa möjligheter. Skådespelarstrejken i USA där skådespelarfacket SAG-AFTRA krävde bättre villkor och skydd för sina medlemmar, AI-genererade röster som används utan tillstånd, bild- och videomanipulering, deepfake-teknologier och oklara avsändare är bara ett par exempel som aktualiserats. Områden som inte bara är snåriga juridiskt, utan också ställer högre krav på oss alla att fundera en tillvaro i samklang med tekniken.

Alla från skapande konstnärer till distributionsplattformar och public service behöver anpassa sig efter de nya förutsättningarna, och istället för att känna oro förbereda sig på att utnyttja teknologin till sin fördel! Paneldiskussionen kommer att utforska dessa frågor och belysa behovet av tydliga regler och etiska riktlinjer i AI-erans kreativa näringar.

Tech Arena den 23 februari 2024
Tid: den 23 februari kl 13.00
Plats: Friends Arena, monter D:19

Tech Arena program paneldiskussion

Panelen kommer att diskutera:
Hur AI förändrar skapandet av musik, film och annat innehåll.
Möjligheter och risker för kreativa branscher.
AI inom public service – hur vet man om innehållet är äkta?
Fallstudier: Vad innebär AI för framtida produktioner och rättighetsskydd?

Panelen består av nedanstående personer: 
Martin Rolinski – artist, grundare av We Are Voice och Artificial Archetypes
Jan Nordlund – grundare av Starmony
Simon Norrthon – skådespelare och ordförande i förbundet Scen och film samt ledamot i SAMI
Rebecca Barzegar – jurist och förhandlingschef på SVT
Simon Kölle (moderator) – filmkompositör, producent och journalist, driver bland annat  Filmbranschpodden