Ett moderniserat ansökningsförfarande på designområdet

Den 1 maj 2025 träder en omfattande förändring av mönsterskyddet i kraft när EU:s reformpaket för designskyddslagstiftningen går in i sin första fas. Med detta paket moderniserar EU lagstiftningen och gör designrättigheter mer tillgängliga, förenklade och attraktiva än tidigare.

Förordningen innebär att själva ansökningsförfarandet och den administrativa ordningen genomgår flera förändringar. Bland annat ändras möjligheterna för återgivelse av designen i en ansökan om skydd. Återgivningen av formgivningen kan vara statisk, dynamisk eller animerad och ska utföras på lämpligt sätt med hjälp av allmänt tillgänglig teknik, inklusive teckningar, fotografier, videor, datoravbildning eller datormodellering. Vad förändringen innebär rent praktiskt kommer att utkristallisera sig med tiden och exakt hur de flexibla återgivningsmetoderna hanteras av myndigheten kommer behöva regleras ytterligare genom riktlinjer från Kommissionen. Några av resultaten kan emellertid förutses redan nu och nedan följer ett par av de fördelar som kan förväntas.

Ansökningsförfarandet moderniseras

  • Bättre återgivning av vissa formgivningar: Dynamiska eller animerade formgivningar, såsom grafiska användargränssnitt eller formgivningar där rörelse är en del av utseendet, kan nu återges på ett mer rättvisande sätt vilket underlättar för sökanden.
  • Tekniska krav: Det ställs nya krav på registreringsmyndigheterna att kunna hantera dessa olika format, vilket reflekteras i att myndigheterna ska samarbeta för att etablera gemensamma standarder för representation.
  • Krav på tydlighet: Oavsett format måste återgivningen vara tillräckligt tydlig för att skyddsföremålet ska kunna fastställas.

Ett utökat skyddsomfång

De flexibla återgivningsmetoderna utökar och förtydligar skyddsomfånget för formgivningar på flera sätt. Främst genom att anpassa lagstiftningen till teknisk utveckling och moderna formgivningstyper så som bl.a. följande.

  • Grafiska användargränssnitt: Grafiska användargränssnitt nämns nu explicit i definitionen av ”produkt”. Möjligheten till dynamisk eller animerad återgivning är central för att visa hur ett grafiskt användargränssnitt fungerar eller ser ut i olika tillstånd.
  • Formgivningar som innefattar rörelse eller animation: Skyddet omfattar nu formgivningar som tillämpas på eller förkroppsligas i föremål avsedda för rörelse, såsom animationer.
  • Virtuella formgivningar: Icke-fysiska formgivningar så som återgivning via datorgrafik eller modellering blir mer lämpade för skydd enligt den nya lagstiftningen.
  • Spatiala arrangemang: Arrangemang av föremål avsedda att utgöra en interiör eller exteriör miljö.

Sammanfattningsvis möjliggör de flexibla återgivningsmetoderna bättre representation av formgivningar som är dynamiska, animerade eller digitala till sin natur. De flexibla återgivningsmetoderna utökar alltså inte skyddsomfånget i juridisk mening men tillhandahåller nödvändiga verktyg för att säkerställa att det moderniserade och breddade skyddsomfånget, i dynamiska och digitala aspekter, kan utnyttjas fullt ut av sökande och hanteras av myndigheterna. Kontakta oss på Gulliksson om ni behöver hjälp eller har frågor om mönsterskydd!

Advokatbyrån Gulliksson firar 50-årsjubileum
Ta del av glimtar och nedslag från vår resa från starten 1975 till idag!