Gulliksson i Europeisk etiknämnd för framtida innovationer inom livsmedel för äldre

Sju olika kluster, två universitet och närmare 900 små och medelstora företag ska tillsammans jobba för att öka innovationstakten de kommande tre åren för att utveckla nya livsmedel, produkter och tjänster för en åldrande befolkning i Europa. Det är fokus för EU-projektet INCluSilver. I Sverige är det Livsmedelsakademin som står som koordinator och Gullikssons Magnus Friberg har utsetts som ledamot i projektets etiknämnd.

Projektet INCluSilver är finansierat av EU:s Horizon 2020 program och totalt kommer det att omsätta 40 miljoner kronor. Sammanlagt kommer ett antal ”innovationscheckar” att delas ut till de entreprenörer över hela Europa som ansöker om pengar för forskning och utveckling.  Expertpaneler ska granska ansökningarna.

– Det här är en del av EU:s satsning på kost och hälsa för att möta utmaningen med en befolkningen som blir allt fler och allt äldre, säger Magnus Friberg, partner hos Gulliksson, som under många år arbetat med regulatoriska frågor inom life science området, inbegripet livsmedel.

INCluSilver omfattar sju vetenskapliga områden: functional food och nutrition, e-hälsa, kopplingen diet och fysisk aktivitet, koppling mellan diet och livsmedelsproduktion, information och social nätverkande, logistik och förpackning samt policy och hälsovårdssystem. Allt sker utifrån äldres behov.

– Det finns alltid en mängd olika juridiska aspekter att ta hänsyn till vid innovation. Etikprövning är mycket viktigt för att se till att värderingen av projekten och forskningen sker på ett etiskt sätt och därmed att säkerställa att fördelningen av pengarna görs korrekt. Därtill kommer att studier och forskning sker på ett bra sätt, med hänsyn till individen och den enskildes integritet värnas. Rent produktionstekniskt finns det även etiska aspekter kring kloning, odlingssätt och produktionsprocesser, säger Magnus Friberg som ser fram emot att bidra med kunskap och insikt kring etiska bedömningar samt faktiska regelverk och lagar.

Advokatbyrån Gulliksson har lång erfarenhet av juridisk rådgivning kring forskning och utveckling, inte minst inom livsmedelsbranschen.

– En produktionskedja har många olika faser inte minst när det handlar om innovationer. Lagstiftningen, mer aktiva myndigheter och konkurrenter gör att det krävs både eftertanke och förutseende. Just innovation vad gäller kost och hälsa för äldre ett mycket spännande område som har stor betydelse för oss alla. Det är en stor glädje att få delta i projektet och kunna bidra till en positiv samhällsutveckling.

Mer om Livsmedelsakademin
Projektkoordinator för INCluSilver hos Livsmedelsakademin är Magnus Lagnevik och Lotta Törner är VD för LivsmedelsakademinLivsmedelsakademin är det självklara navet i ett av Europas mest intressanta livsmedelskluster. Inom Livsmedelsakademin arbetar livsmedels-, måltids- och förpackningsnäringarna, handeln, universitet och högskolor, myndigheter och lantbrukets organisationer sida vid sida för att utveckla livsmedelsnäringen. Livsmedelsakademin bidrar till skapandet av mötesplatser, nätverk och projekt som underlättar dialog och förnyelse och höjer innovations- och konkurrenskraften i hela livsmedelsbranschen. Livsmedelsakademin skapar framtidens livsmedels- och måltidsnäring. Läs mer på www.livsmedelsakademin.se.