Förändring av lag för hästköp – kunskap om Equine Law blir allt viktigare

En majoritet i riksdagens civilutskott har beslutat att konsumentlagen måste förändras när det gäller köp av levande djur.
– Handel av djur är alltid speciellt, men med hästen har du även elitidrottsvinkeln där djuret i sig kan stjälpa en hel karriär om det inte uppfyller dina förväntningar. Samtidigt måste man som säljare kunna våga sälja till konsumenter och enskilda utövare utan att behöva riskera allt får stora ekonomiska konsekvenser. Det kan röra sig om stora investeringar som gäller en vara som i sig är föränderlig. Helt enkelt – stora pengar med hög komplexitet och risk, säger Cecilia Tholse-Rogmark, partner, och en av de som aktivt jobbar med hästjuridik, Equine Law hos Gulliksson. 

Frågan har drivits av en moderat riksdagsledamot med allianspartierna i civilutskottet fått majoritet för förslaget om att lagen bör ses över. Syftet är att värna om de hästar och djur som riskerar att fara illa under den tid som processer pågår mellan säljare och köpare. I korthet innebär konsumentköplagen, som gäller mellan företagare eller näringsidkare och privatperson, att säljaren riskerar att få tillbaka varan inom tre år om den innehar ett så kallat ”dolt fel”. De första sex månaderna efter köpet har säljaren bevisbördan att felet inte funnits innan köpet. Säljaren kan även bli skyldig att stå för köparens kostnader om det inte går att bevisa att varan var felfri när den såldes. Konsumentköplagen är indispositiv, det vill säga, tvingande och går inte till köparens nackdel att avtala bort mellan säljaren och köparen. När det gäller försäljning mellan två lika starka parter, det vill säga företag till företag eller privatperson till privatperson, gäller köplagen som har en reklamationsfrist på två år för dolda fel men köparen skall då bevisa att felet fanns innan köpet. Köplagen är till skillnad från konsumentköplagen dispositiv, det vill säga den går att avtala bort.

– Personligen har jag ibland upplevt att affärer avseende hästsport och hästverksamhet inte tagits tillräckligt mycket på allvar, vilket är förvånande med tanke på omfattningen. Personligen välkomnar jag att lagen kring handel med levande djur ses över. Förutom djurets hälsa och välmående är detta affärer med höga värden, ökad komplexitet och fler internationella transaktioner, säger Cecilia Tholse-Rogmark och rekommenderar att alltid söka juridisk expertis då man skall köpa eller sälja en häst av betydande värde.

Gulliksson erbjuder rådgivning i alla affärsjuridiska frågeställningar och har inom teamet en djup kunskap om hästnäringen och erbjuder rådgivning och specialistkompetens inom Equine Law.
Equine Law är bland annat en del av civilrätten som reglerar köp- och skadeståndsrättsliga frågor men omfattar även områden som arbetsrätt, avtalsrätt, bolagsrätt företagsöverlåtelser samt fastighets- och entreprenadrätt. Gulliksson hanterar alla slags affärstvister – vid allmän domstol, förvaltningsdomstol, myndighet och skiljenämnd. Vi för klientens talan vid förhandlingar, domstolsprocesser, skiljeförfaranden, medling, internationell tvistlösning och vid alternativt tvistlösningsförfarande.

– Vi följer med stort intresse de förändringar som sker inom lagstiftningen kring hästjuridik och har erfarenhet av processer sträcker sig även utanför Sveriges gränser.

Mer om bakgrunden till förslaget hittar du på HNS, Hästnäringens Nationella Stiftelses hemsida, och omröstningen kring förslaget sker i nästa vecka.